Kayseri kırsalındaki üreticiler, Hunat Süt ile piyasaya çıktı
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bölge üreticisinin sütünü kendi kurduğu tesiste
işleyerek, Hunat Süt markası adı ile piyasaya sunuyor. Birlik Başkanı Günay Çakı, Kayseri
kırsalındaki üreticileri destekleyerek, Kayseri'nin süt üretimini de artırmak istediklerini kaydetti.
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin iştiraki olarak üretime başlamış olan Hunat Süt,
kırsaldaki üreticinin sütünü aracısız bir şekilde işleyerek pazara sunmasını sağlayacak. Kayseri'nin
Bünyan İlçesi’ne Kurulu tesiste işlenen sütler, yine Kayseri'nin merkezinde bulunan Köşk
Mahallesi'ne açılan Hunat Süt Marketi'nde de tüketici ile buluşacak. Üretim tesisinin şimdilik
günlük 30 ton işleme kapasitesi ile çalışacağını aktaran Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Başkanı Günay Çakı, uzun vadede hem tesisin kapasitesini artırmayı hem de marketlerin şubelerini
açmayı hedeflediklerini söyledi. Günay Çakı, “Hunat Süt ile hem üreticimizi desteklemek hem de
tüketicimizi korumak istiyoruz. Uzun vadede ise Kayseri'nin kendi üreticileri ile tüm Türkiye'de
isim yapmış bir marka olmayı hedefliyoruz. Bünyan'a kurduğumuz süt işleme tesisimiz tek
vardiyada günlük 30 ton işleme kapasitesine sahip. Ancak talep arttığında günlük 60 tona kadar
çıkacağız. Hunat markasının patentini aldık Hunat Süt markası adı altında pastörize süt, yoğurt,
ayran, tereyağı ve peynir üretimine başladık. Ayrıca Köşk Mahallesi'nde satış yapmak için
açacağımız Hunat Markette üyelerimizin işlediği süt ürünlerini ve ilerleyen zamanlarda eti orada
satacağız. Önümüzdeki dönemlerde bu marketleri de şubeleşerek artırmak istiyoruz” dedi.
“Kayseri için kabul edilebilir miktarlarda süt üretemiyoruz”
Kayseri'nin günlük süt üretimi yaklaşık 500 ton civarında seyrediyor. Bu sütün 250 tonu ise sadece
Develi İlçesi'nden elde ediliyor. Birliğin ise yaklaşık bin 300 üyesi ve 63 bine yakın sığırı var.
Kayseri genelinde ise doğurgan hayvan sayısı 80 bin civarında seyrediyor. Sığır yetiştiriciliği ve
süt üretimindeki rakamların Kayseri için çok düşük kaldığını dile getiren Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı, “Kayseri kırsalı süt üretim miktarı ve hayvan
yetiştiriciliği açısından sınıfta kalmış durumda. Kayseri için kabul edilebilir miktarlarda süt
üretemiyoruz. Üretici para kazanamıyor. Kazanamadığı zamanda üretimi bırakıyor. Hunat adı
altında direkt çiftçiden halka düşüncesi ile A sınıfı hammadde A sınıfı mamul madde ile doğallıktan
ödün vermeden üretime başlayarak hem Hunat Süt ile küçük üreticiyi desteklemiş olacağız hem de
halkımızın sofralarının lezzetini artırmış olup aynı zamanda da halkımızın sağlığını korumuş
olacağız.
Birliğimize üye olan yaklaşık bin 300 kişi de Hunat Süt'ün doğrudan ortağı olacak. İlerleyen
süreçte Kayseri kırsalını hareketlendirecek ve üreticinin kaybettiği umudu tazeleyeceğiz” diye
konuştu.
“Kayseri süt ürünlerinde tükettiği kadar mamul yapamıyor”
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kayseri'deki sütün yüzde 48'ini kendisi kontrol ediyor ve
topluyor. Üç farklı ulusal firmaya bu sütler gönderiliyor. Hunat Süt'ü ise hiçbir destek ve teşvik
almadan doğrudan üyelerden sağlanan gelirlerle hayata geçirdiklerini paylaşan Çakı, “Önceliğimiz
üretim miktarı değil, kalite olacak. Sütü ineğin memesinden çıkmış hali ile tüketiciye ulaştıracağız.
Tüketici talebi kadar üreteceğiz ve zamanla büyüyeceğiz. Kayseri'deki süt ve hayvan miktarının
artması için farklı çalışmalarımız da var. Üreticileri finanse edip ayakta kalmasını sağlamaya
çalışıyoruz. Kayseri süt ürünlerinde tükettiği kadar mamul yapamıyor. Bazı büyük firmalar
Kayseri'den bir litre süt almıyor ama Kayseri'ye süt satıyor. Türkiye'de bizim durumumuzda olan il
sayısı çok azdır. Hunat Süt bu bakımdan da çok önemli bir rolü üstleniyor” ifadelerini kullandı.
Resimlerin üzerine tıklayarak büyük boyutlu hallerini ve varsa açıklamalarını görebilirsiniz.